fallback

Турската икономика продължава със стабилния ръст

БВП на страната расте със 7,4% на годишна база през първите три месеца на годината

14:40 | 11.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турската икономика отчита сериозен ръст през първото тримесечие на годината и така засили позициите на президента Реджеп Тайип Ердоган в предизборната му кампания.

Турският статистически офис заяви, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,4% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. По този начин икономиката на развиващия се пазар продължи растежа от изминалата година. Отчетеният през последното тримесечие на 2017 г. растеж на БВП е от 7,3 на сто, сочат още данните на Турския статистически институт.

Ердоган поясни в Twitter, че с икономическото си развитие през първото тримесечие Турция се нарежда на второ място сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и на второ място сред страните в Г-20.

"Отбелязахме бърз старт през 2018 г. след растежа от 7,4 на сто за 2017 г. (средния ръст за цялата година, бел.ред.). Въпреки всички икономически атаки и игри срещу нас, нека продължим силния растеж на базата на стабилни макроикономически основи", написа президентът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
fallback